Kültür Seyahat

28 Mayıs 2022
Güncelleme Tarihi: 19 Temmuz 2023

Son zamanlarda İstanbul'da adını sık sık duyduğumuz, yeni bir etkinlik için “Neredeymiş?” sorusunun cevabı olan Müze Gazhane'den bahsedeceğiz bu yazımızda. İsminden öte bir oluşum ile karşı karşıyayız aslında, burası yalnızca bir müze değil çünkü, bir "yaşam alanı". Peki nedir burası, nereden çıkmıştır, neler beklemek gerek hepsinden bahsedeceğiz elbette sayın okuyucu, fakat özellikle söylemeliyiz ki; Kadıköy Kurbağalıdere'de bulunan Müze Gazhane öyle bir kez gidilip görülmelik bir yer kesinlikle değil, aksine her ay bambaşka etkinliklerle dolup taşan, sunduğu farklı hizmetlerle sosyal hayatınızın baş tacı olmaya aday bir kültür-yaşam merkezi. Hazırsanız, buyrun yazımıza!

Gazhane-1.jpg

Müze Gazhane'nin Tarihi

Öncelikle "gazhane" denilen yapıların 19. yüzyılda halkın aydınlatma ihtiyacını karşılamak için kurulduğunu söyleyelim. Amadolu yakası için bu ihtiyaç önce Kuzguncuk Gazhanesi tarafından karşılanmaya çalışıldı. Sultan Abdülaziz'in 1865 yılında yaptırdığı gazhanenin etkisi zamanla azalmaya başlayınca talep Hasanpaşa Gazhane'sinin inşaatı sonrası karşılanmaya başladı. Yapılan son gazhane ünvanını taşıyan Hasanpaşa Gazhanesi, yıllar içinde birkaç kez el değiştirdi ve en nihayetinde tüm gazhanelerle aynı kaderi paylaşarak 1993 yılında üretimini durdurdu.

Kullanım dışı iken zarar gören yapının onarımını İTÜ Mimarlık Fakültesi'nin değerli öğretim görevlileri proje haline getirdi. Nihai haline İBB'nin 2014 yılında başlattığı restorasyon çalışmaları sonucu kavuşan Müze Gazhane 2021 yılında da İstanbullular ile tekrar buluştu. Git gide artan bir cazibe merkezi haline gelen bölgeyi takviminize eklemeyi unutmayın deriz.

Yapılan Etkinlikler

Her ay ücretli veya ücretsiz birçok etkinliğe ev sahipliği yapan Müze Gazhane'nin herkese hitap edecek bir aktivite genişliği bulunuyor diyebiliriz. Atölyeler, konserler, tiyatro oyunları, stand-up gösterileri, sergiler ve daha niceleri. İlginizi hangi etkinlik çekiyorsa her ay güncellenen takvim üzerinden planlarınızı yapabilirsiniz.

Müze Gazhane Yerleşkesi

32 bin metrekarelik bu kocaman alanı bir üniversite kampüsü gibi düşünebilirsiniz. Kendi içinde kütüphane, sergi alanları, müze bölgeleri, çalışma alanları, tiyatro ve konser salonları, kitapçı, kafe ve restoran, kapalı otopark ve bir İstanbullu için belki de en önemlisi, bol bol yeşil alana sahip. Farklı isteklerinize yanıt vermeye hazır bu alanları gelin bir yakından inceleyelim.

Gazhane-2

Karikatür ve Mizah Müzesi

Pazartesi hariç her gün açık olan bu müze hafta içi 09.00-18.00, hafta sonu ise 10.00-18.00 saatleri arasında faaliyet gösteriyor. Tarihi yerleşke içinde yer alan bu müze Türkiye'nin mizahla olan ilişkisini ve tarihini gözlemlemek için bulunmaz bir fırsat. "Çizerini Yaşatan Çizgiler" isminde kalıcı bir sergiye sahip müze sık sık düzenlenen farklı etkinlik ve atölyeleri ile de farklı dönemlere ve akımlara odaklanarak mizah geçmişine bir ışık tutuyor tutkunları için.

T Atölye

Bu kısımda, adından da anlaşılacağı üzere atölyeler gerçekleşiyor. Bunlara ek söyleşilere de yer veren bölümde 7'den 70'e herkes için bir etkinlik var: Suluboya ve heykel atölyeleri, çocuklar için masal atölyeleri, müzik ve origami atölyeleri, farkındalık ve başarı söyleşileri ve hatta yetişkinler için örgü atölyeleri. T Atölye'de yok yok!

İklim Müzesi

Karikatür ve Mizah Müzesi ile aynı gün ve saatlerde açık olan müze, modern insanın her gün deneyimlediği ve gelecekte daha yoğun bir şekilde deneyimleyeceği iklim değişikliğini anlayabilmesi açısında çok değerli bizce. İklimin ne olduğunu, bugüne dek geçirdiği değişimleri, günümüzde yaşadığımız değişimin farkını ve bizim için önemini ve beraberinde getireceği toplumsal, ekonomik etkileri bizlere açıklamaya çalışan müze, bu çok önemli konuda soru işaretlerini dağıtmayı ve çözümler üretmeyi hedefliyor.

Afife Batur Kütüphanesi

İsmini çok değerli Prof. Dr. Afife Batur'dan alıyor kütüphane. Mimar,  akademisyen ve bir yazar olan Sayın Batur, Hasanpaşa Gazhanesi'nin Müze Gazhane'ye dönüşmesi sürecinde desteğini göstermiş. Anısına yapılan, ve içinde yaklaşık 10 bin kitap barındıran kütüphanede 7/24 açık oluşu ve farklı kategorilerdeki zenginliği ile öğrenciler ve araştırma görevlileri için oldukça önemli bir yer ediniyor. Zaman zaman söyleşilere de ev sahipliği yapan kütüphane, dijital arşivi, çalışma ve okuma alanlarıyla ziyaretçilerini bekliyor!

Gazhane-3.jpg

Çocuk Bilim Merkezi

Bahsettiğimiz İklim ve Mizah ve Karikatür Müzeleri ile aynı gün ve saatleri paylaşan Bilim Merkezi, daha çok enerji anlamak üzerine odaklı. Bilimin eğlence ile buluştuğu bu alanda çocuklar yapılan atölye ve oyunlara dahil olarak yalnızca izlemek ile kalmıyor aynı zamanda öğrendiklerini deneyimleyerek keyifli vakit geçiriyorlar. Simülasyon teknolojisine sahip müzede, çocuklar, enerji nedir, enerjiyi nasıl kullanır ve ondan nasıl yaralanırız, gelecekte ne gibi değişiklikler bizleri bekliyor sorularını ilk elden deneyimleme ve anlama fırsatı buluyorlar.

Şehir Tiyatroları

Büyük Sahne ve Meydan Sahne

Her türden oyunu halkla düzenli olarak buluşturmaya devam eden İBB Şehir Tiyatroları, bir kapısını da Müze Gazhane'de bulunan Büyük Sahne ve Meydan Sahne ile açtı. Her ay güncellenen ve herkesin merakla beklediği klasik ve çağdaş oyunları seyircisiyle buluşturuyor tiyatro ve sizlerin katılımını bekliyor heyecanla.

Aşiyan Müzesi-0
Kültür Seyahat

İstanbul'un Şairi: Aşiyan Müzesi

Edebiyatımızın önemli şairlerinden biri olan Tevfik Fikret'in sanatseverlere bıraktığı en önemli eserlerinden biri, planını kendisinin…

Devamını Oku
Yalılar-0
Kültür Seyahat

Tarihi Yalılar: Boğaz’ın Sakinleri

Dünyanın en güzel şehirlerinden olan İstanbul’u Asya ve Avrupa olarak ikiye bölen, Marmara’yı Karadeniz’e kavuşturan, her köşesi ayrı bir eşsizlikte…

Devamını Oku
İstanbul'un Sokak Müzisyenleri
Kültür Seyahat

İstanbul'un Zenginlikleri: Sokak Müzisyenleri

Türkiye’nin en kozmopolit şehri olan İstanbul, farklı bölgelerden ve ülkelerden gelen sokak müzisyenlerini de bir araya getiriyor. Dünyada kendi…

Devamını Oku